Nykytilan kartoituksen tuloksena saadaan selkeä kaaviokuva prosesseista, työvaiheiden keskinäisistä riippuvuussuhteista sekä vaihekohtainen työkuorma. Prosessille luodaan standardityö malli, jossa määritettään prosessit, tehtävät ja vaiheet.
Malli antaa prosessille ideaalin eli 100% tuottavuuden. Olemassa olevaa, tunnettua kustannusta verrataan ideaaliin tilanteeseen. Tuloksena on prosessin tuottavuus prosentti =nykytila/ideaali tilanne.
Kun olemassa oleva tilanne on määritetty, alkaa prosessin kehitys. Virtaus- ja kuormitusanalyysin perusteella tiedostetaan valmistuksen pullonkaulat ja haetaan useampia vaihtoehtoisia ratkaisumalleja prosessille. Tavoitteena on aina prosessin läpimenoajan lyhentäminen ja työvaiheiden välisten kuormituksien mahdollisimman hyvä työn tasapaino.
Valmistusprosessille luodaan tilauspohjainen imuvirtaus, jolla on haluttu kapasiteetti eli tahti. Prosessien kehityksessä kaiken perustana on Lean filosofian mukaisesti hukan eliminoiminen, juuri oikea määrä ja laatu, oikeassa ajassa ja paikassa. Prosessin itsensä on oltava Lean. Vaihtoehtoisille kehittyneille prosesseille luodaan tuotos/panos laskenta, joka on pohjana investointi- ja hanke-esityksille.
Analysoinnin työkalut
Analysoinnissa käytämme apuna yhdessä Metsys Oy:n kanssa kehitettyä MetPro analysointi- ja suunnittelutyökalua.
MetPron käyttö perustuu valmistettavan tuotteen 3D malliin ja osia vastaaviin nimikkeisiin.
Työkalulla luodaan nimikekohtainen ohjaus 3D maailmassa, jossa lisä ulottuvuuksina on valmistusaika ja järjestys.
Tuotettua analyysimallia voi suoraan hyödyntää tuotannon ohjauksessa, mm. työvaihekohtaisissa
materiaalien keräilyissä, resurssien ja kapasiteetin hallinnassa. Ohjelma hyödyntää suunnitellun
tuoterakennetta EBOM. Tuotoksena tulee MBOM eli valmistuksen rakenne.
MBOM rakenteessa on suunnittelun nimikkeet lisättynä valmistuksen parametreilla
esim. työpiste / työvaihetunnus, standardikuorma (aika) sekä materiaalien hallintaan liittyviä asioita.